Yayınevi: Kitap Yayınevi
Yayın tarihi: 03/2021
ISBN: 9786051052045
Türkçe | 344 Sayfa | 16,5 x 21 cm
Tür: Yemek Kültürü
Aşçı Mektebi kitabının yazarı Ahmed Şevket hakkında ne yazık ki bilgimiz yok. Kitabın iki ciltlik bir basımının arka kapağında Kam?s-ı Tabâhat, Kiler ve Takvim-i Tabâhat adlı basılmamış kitapları olduğu belirtilmiş, ancak eğer basılmışlarsa bu kitapların henüz gün yüzüne çıkmış nüshaları mevcut değil. Ahmed Şevket’in kitabının değeri içindeki iki bini aşkın Fransız yemeği tarifinden değil, içerdiği yerli yemeklerin tariflerinden geliyor. Bu nedenle kitaptaki toplam 3031 tariften sadece 914’ü bu basıma dahil edildi. Aşçı Mektebi’nin en ilginç yönü, daha önce yayınlanan Osmanlıca yemek kitaplarında bulunmayan tarifleridir: Yarma çorbası, çerkes çorbası, etli ekmek (Kastamonu usulü), oğmaç, kaçamak, kuyu kebabı, talaş kebabı, lüfer küllemesi, kuru fasulye sahan musakkası, testi bamyası, Rodos pilavı, kapama pilav, balıklı börek, sütlü ekmek, sütlü ekmek tavası, kırpma tel kadayıfı, palamut çirozu, asma kabağı salamurası, yalancı baklava, Balıkesir kaymaklısı, mısır unu helvası, nişasta tatlısı, badem ezmeli ayva tatlısı, kuru incir tatlısı, Bağdat tatlısı, yoğurtlu tatlı, pirinç ezmesi tatlısı, sütlü irmik tatlısı, üzüm tatlısı, tahinli pasta, susamlı lokum, hurma-ı revend, kabak tatlısı, ceviz ve fındıklı yufka tatlısı, presika, uskumru salamurası, uskumru tuzlaması, kuru kaymak, üzüm kurusu, ekmek kurusu, bakla içi kurusu, bezelye kurusu, kestane kurusu, domates kurusu ve tükenmez. Ahmed Şevket, diğer Osmanlıca kaynaklarda aynı adı taşıyan tariflerden oldukça farklı veya çok daha detaylı olan başka tarifler de verir. Bunlar arasında kestaneli yahni, domatesli pilav, kıymalı makarna, sarma baklava, ev gözlemesi ve dilber dudağı sayılabilir. Kitaba eklediğimiz Sözlük bölümünde Fransızca terimlerden başka, günümüzde yaygın kullanılmayan Arapça sözcükler ve az bilinen bazı malzemelerle ilgili açıklamalar bulunuyor. 1980’lerden beri Türkiye’nin mutfak tarihini araştıran Priscilla Mary Işın birçok makale, bildiri ve kitap yayınladı. Bunlar arasında Gülbeşeker: Türk Tatlıları Tarihi, Mahmud Nedim’in 1900 tarihli kitabı Aşçıbaşı, Friedrich Unger’in 1838 tarihli metnini içeren A King’s Confectioner in the Orient (Merete Çakmak ve Renate Ömeroğulları ile), Anadolu Kuş Adları Sözlüğü (Merete Çakmak ile), Ahmed Cavid’in 18. yüzyıl sonuna ait Tercüme-i Kenzü’l-İştihâ’sı (Seyit Ali Kahraman ile) sayılabilir.
600 Vejetaryen Tarifi
M.R.L. Sharpe
Site Fiyatı: 52,80 TL
Mutfaktaki Yaban : Anadolu’nun Yenen Otları
Tijen İnaltong
Site Fiyatı: 68,00 TL
Shaq's Family Style
Shaquille O'Neal
Site Fiyatı: 445,09 TL
Bizanslı Yemekler
Sema Temizkan
Site Fiyatı: 160,00 TL
Aşçıbaşı Diyor Ki
Aylin Koç Giannopoulos
Site Fiyatı: 22,50 TL
Antik Çağ Mutfak Kültürü
Ali Güveloğlu
Site Fiyatı: 75,00 TL
Kadim Sinop Yemekleri
Rüveyde Yetkin
Site Fiyatı: 26,25 TL
İncili Gastronomi Rehberi : 2022
Kolektif
Site Fiyatı: 89,10 TL
Zeytin Yaprakları : Yunani Tıbbı Doğal Tedavi ve Hücresel Beslenme
Athanasia İfianassa Karabatsou
Site Fiyatı: 125,06 TL
Tozlu Sandıklardan Usta Ceketler 1 : Duayen Şeflerden Tadında Hikayeler ve Tavsiyeler
Hüseyin Varlık
Site Fiyatı: 60,00 TL
Ağız Tadı : Türklerde Yemek Kültürü - Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları IV
Günay Kut
Site Fiyatı: 68,00 TL
Sofranız Şen Olsun
Takuhi Tovmasyan
Site Fiyatı: 70,50 TL
İstanbul’dan Anadolu’ya Rumların Yemek Kültürü
Sula Bozis
Site Fiyatı: 38,40 TL
Nadide Bir Goncadır Enginar
Artun Ünsal
Site Fiyatı: 56,10 TL
İncili Gastronomi Rehberi : 2022
Kolektif
Site Fiyatı: 89,10 TL
Mutfaktaki Yaban : Anadolu’nun Yenen Otları
Tijen İnaltong
Site Fiyatı: 68,00 TL
Amida’nın Sofrası : Yemekli Diyarbakır Tarihi
Silva Özyerli
Site Fiyatı: 80,25 TL
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Yemek Kültürü
Marianna Yerasimos
Site Fiyatı: 38,40 TL
İstanbul'un Eski İkramları
Sennur Sezer
Site Fiyatı: 60,80 TL
Zeytin Kitabı : Zeytinden Zeytinyağına
Mahmut Boynudelik
Site Fiyatı: 44,00 TL
Mutfak Sırları : Aşçılık Dünyasından Mahrem Maceralar
Anthony Bourdain
Site Fiyatı: 42,92 TL
81 İl 81 Ünlü 81 Yemek
Bilge Ekinci
Site Fiyatı: 78,40 TL
100 Ünlü 100 Yemek
Bilge Ekinci
Site Fiyatı: 68,00 TL
Bir O Yaka Bir Bu Yaka
Maria Ekmekçioğlu
Site Fiyatı: 109,60 TL
Dünden Bugüne Mersin Mutfağı
Yasmina Lokmanoğlu
Site Fiyatı: 21,46 TL
Bir Lezzet Cenneti : Gurme Kent Gaziantep Mutfağı
Tahir Tekin Öztan
Site Fiyatı: 115,20 TL
Yemekle Devrialem : Küreselleşme, Kimlik, Teknoloji
N. Defne Karaosmanoğlu
Site Fiyatı: 48,00 TL
İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni : Tarifler Hikayeler Anılar
Marianna Yerasimos
Site Fiyatı: 60,00 TL
Aş Ustası : Mükemmel ve Mufassal
Zuhal Kültüral
Site Fiyatı: 22,50 TL
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit