Yayınevi: Kitap Yayınevi
Yayın tarihi: 05/2015
ISBN: 9786051051437
Çevirmen : Pelin Tünaydın
Türkçe | 200 Sayfa | 16,5 x 21 cm
Tür: Yemek Kültürü
Yemek varoluşun temel unsuru, aynı zamanda da bir kimlik, kültür ve sınıf göstergesi. Lakin tüketimi, üretimi, taksimi, tanzimi, sunumu, muhafazası ve temsiliyle yeme içme çalışmaları Osmanlı tarihi çalışmalarında henüz yeterince olgunlaşmış değil. Daha evvel İyilik Yap Denize At: Müslüman Toplumlarda Hayırseverlik adlı çalışmasını yayınladığımız Amy Singer’ın derlediği bu kitap, yemekler, gıda maddeleri, yemek tarifleri, yeme içme alışkanlıkları, öğünler ile mutfak ve sofra gereçlerini başlangıç noktası olarak alıp yemek çerçevesinde tarihsel bir incelemeye girişiyor. Bunu yaparken de aslında yekpare ve durağan bir “Osmanlı mutfağı”ndan söz edemeyeceğimizi ortaya koyuyor. Nicolas Trépanier’nin “Oruç ve Erken Dönem Mevlevi Tarikatı”nı ele aldığı makalesi, Mevleviliğin ilk dönemlerine ait kaynaklarda yemeğin (yemekten imtina etmenin) rolünü ele alıyor ve tarihsel değişimleri meydana çıkarıyor. İklil Selçuk’un “Bursa’da Bozacılığa Dair Bir İnceleme”si, az miktarda alkol ihtiva eden bozanın 15. ve 16. yüzyıl Bursa’sının ticari ve toplumsal hayatında teşkil ettiği yeri ele alıyor. Rachel Goshgarian “Kaynaşmak ve Ayrışmak”ta, 16. yüzyıl Anadolu Ermeni yemek ve ziyafet tasvirlerine başvurarak Sünni Osmanlı ile Şii Safevi imparatorlukları arasındaki savaşın kültürel bağlamında Ermeni Hıristiyan kimliğinin oluşum süreçlerine eğiliyor. Osmanlı imaretlerini ünlü restoran elkitabı “Michelin Rehberi”ndeki gibi tasnif edip notlandıran Amy Singer’in imaret menüleri ile müşterilerine dair çalışması, bedelsiz yemek dağıtımının Osmanlı mevcudiyetine işaret ettiğini, sosyal ve ekonomik hiyerarşileri tanımlayıp pekiştirdiğini belirtiyor. “I. Ahmed’in Av Sefaları”nı inceleyen Tülay Artan, av anlatıları üzerinden saray faaliyetlerinin inceliklerini ortaya koyarken, böylesi metinlerin sultan imgesini şekillendirmekteki rolünü de gösteriyor. Joanita Vroom ise “Cornelis Calkoen Türkiye’de: Bir 18. yüzyıl Felemenk Diplomatının Topkapı Sarayı’ndaki Öğle Yemeği”nde, yemek ikramı ve sofra adabına ressam Jean-Baptiste Vanmour’un tabloları ile çömlekler, sofra takımları ve gereçleri gibi maddi bulgular ışığında yaklaşıyor.
Osmanlı'da Hayırseverlik
Amy Singer
32,50 TL
Site Fiyatı: 24,05 TL
Feeding People Feeding Power : Imarets in the Ottoman Empire
Nina Ergin
80,00 TL
Site Fiyatı: 72,00 TL
İyilik Yap Denize At : Müslüman Toplumlarda Hayırseverlik
Amy Singer
27,00 TL
Site Fiyatı: 21,60 TL
Kadılar Kullar Kudüslü Köylüler
Amy Singer
39,00 TL
Site Fiyatı: 28,86 TL
Sohbetin Bahanesi Kahve
Deniz Gürsoy
38,00 TL
Site Fiyatı: 28,50 TL
Duyguya Tarif Gerek
Tuba Gürcan
46,00 TL
Site Fiyatı: 34,50 TL
Mutfak ve Kültür : İnsanın Beslenme Tarihi
Linda Civitello
50,00 TL
Site Fiyatı: 45,00 TL
Sunset Grill & Bar Cookbook : Ciltli
Kolektif
250,00 TL
Site Fiyatı: 187,50 TL
İstanbul'un Eski İkramları
Sennur Sezer
35,00 TL
Site Fiyatı: 26,25 TL
Tadında Yolculuk : Akdeniz'den Kaliforniya'ya : Ciltli
Jale Balcı
95,00 TL
Site Fiyatı: 70,30 TL
Glutensiz : İyi Beslen İyi Yaşa
Kolektif
20,00 TL
Site Fiyatı: 14,80 TL
Şekersiz : İyi Beslen İyi Yaşa
Kolektif
20,00 TL
Site Fiyatı: 14,80 TL
Vegan : İyi Beslen İyi Yaşa
Kolektif
20,00 TL
Site Fiyatı: 14,80 TL
Hesap Lütfen : Dışarıda Yemenin Leziz Hikayesi
Ceylan Özge Kunduz
19,00 TL
Site Fiyatı: 14,06 TL
Amida’nın Sofrası : Yemekli Diyarbakır Tarihi
Silva Özyerli
50,00 TL
Site Fiyatı: 37,50 TL
Osmanlı Hanımları Mutfakta : Osmanlıca Kadın Dergilerinde Yemek ve Mutfağa Dair Makaleler
Abdullah Uğur
34,00 TL
Site Fiyatı: 25,84 TL
Gastronomi
Jean Vitaux
14,50 TL
Site Fiyatı: 12,33 TL
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Yemek Kültürü
Marianna Yerasimos
42,00 TL
Site Fiyatı: 33,60 TL
Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi
Deniz Gürsoy
50,00 TL
Site Fiyatı: 37,50 TL
Sofranız Şen Olsun
Takuhi Tovmasyan
40,00 TL
Site Fiyatı: 30,00 TL
Mutfak Sırları : Aşçılık Dünyasından Mahrem Maceralar
Anthony Bourdain
32,00 TL
Site Fiyatı: 23,68 TL
İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni : Tarifler Hikayeler Anılar
Marianna Yerasimos
55,00 TL
Site Fiyatı: 44,00 TL
Antik Çağ Mutfak Sözlüğü : Aletler, Bitkiler, İçkiler, Kişiler, Mekanlar, Yazarlar ve Yemekler
Ali Güveloğlu
20,00 TL
Site Fiyatı: 14,80 TL
Mutfak ve Kültür : İnsanın Beslenme Tarihi
Linda Civitello
50,00 TL
Site Fiyatı: 45,00 TL
Çin Mutfağı
Liu Junru
20,00 TL
Site Fiyatı: 14,80 TL
Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri : Arkeolojik, Arkeometrik, Dilsel, Tarihsel ve Etnolojik Veriler
Ahmet Uhri
30,00 TL
Site Fiyatı: 27,00 TL
Yemek Sırları
Mehmet Yaşin
26,75 TL
Site Fiyatı: 22,47 TL
Ayaküstü İzmir : Sokak ve Fırın Lezzetleri
Nejat Yentürk
60,00 TL
Site Fiyatı: 45,00 TL
Esir Şehrin Mutfak Kültürü : Mütareke Dönemi İstanbul Mutfak
Aylin Doğan
70,00 TL
Site Fiyatı: 70,00 TL
Tuz Yağ Asit Isı : İyi Yemek Pişirmenin İncelikleri : Ciltli
Samin Nosrat
95,00 TL
Site Fiyatı: 85,50 TL
Tiridine Tiridine Suyuna da Bandım : Tarihin Süzgecinde Yöresel Mutfağımız
Deniz Gürsoy
40,00 TL
Site Fiyatı: 30,00 TL
Anadolu Sosları
Gökçen Adar
45,00 TL
Site Fiyatı: 33,75 TL
Tarifi Benden
Sacide Bolcan
40,00 TL
Site Fiyatı: 36,00 TL
Osmanlı Mutfak İmparatorluğu
Priscilla Mary Işın
36,00 TL
Site Fiyatı: 28,80 TL
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit