Yayınevi: Yeditepe Üniversitesi
Yayın tarihi: 10/2020
ISBN: 9789753071062
Yazar : Özge Samancı
Türkçe | 320 Sayfa | 16,5 x 22,5 cm
Tür: Türk Mutfağı
Temin Süresi 2 - 4 iş günü
Mutfak kültürümüzün zenginliğini keşfedebilmek ve genç kuşaklara aktarabilmek için Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde 2015 yılında başlatılan bir projenin ürünü olan bu kitap, Türkiye’nin farklı bölgelerinden on beş şehrin mutfak hikâyelerini anlatmaktadır. Hızla gelişen sanayi ve teknoloji, değişen tüketim araçları, artan kentleşme, göç ve küreselleşmenin etkisiyle tüm dünyada gün geçtikçe unutulmaya başlayan ve değişen geleneksel mutfak kültürleri ancak yazılı olarak kayıt altına alınır ve gençlere aktarılırsa yaşatılabilir. Geleneksel olanı yeni nesillere aktarabilmenin esas koşullarından biri, var olanın ana dokusunu koruyarak günümüz şartlarına uyarlayabilmektir ; onun temelinde de geleneksel olanı çok iyi tanımak yatmaktadır.Bu çalışma, kaybolmaya başlayan Türk mutfak kültürünü farklı yönleriyle kayıt altına alma ve yeni nesillerle buluşturma yolunda atılan bir adımdır.
Projede Türkiye’de on beş şehre özgü yemek kültürünü kişilerin belleklerinde kalan izlerle anlatmak için sözlü tarih metodolojisi kullanılmıştır. Görüşmeler 60-65 yaş üstü, yaşadığı kentin, köyün yemek kültürünü hatırlayan veya yaşatan, çoğunlukla kadınlardan oluşan bir grupla gerçekleştirilmiştir. Adana’dan Sivas’a, Giresun’dan Urfa’ya Türkiye’nin farklı bölgelerinden yemek ve sofra hikâyeleri, yemeğin hazırlandığı mutfaktan, paylaşıldığı sofraya kadar farklı pencerelerden sorularla ele alınmıştır. Her görüşme kendi hikâyesini anlatmaktadır. Bu sebeple bu çalışma sadece yapılan görüşmelerin ışığında bir şehrin mutfak geleneğini yansıtmaktadır.
Mevsiminde Yemek : Ciltli
Aydan Üstkanat
Site Fiyatı: 163,40 TL
Pişir Pişirebildiğin Kadar : Ciltli
Gökçen Adar
Site Fiyatı: 240,00 TL
Alafranga Pastacılık : Ev Hanımlarına Mahsus
Rabiha Rifat
Site Fiyatı: 40,80 TL
Erken Dönem İslam Mutfak Sanatı ve Kültürü : Ciltli
M. Ömür Akkor
Site Fiyatı: 272,00 TL
Davet Sofraları : Evde Verilecek Yemek Davetleri İçin Tarifler ve Püf Noktaları
Zeynep Köksal Yaykıran
Site Fiyatı: 167,40 TL
Telezzüz : Ciltli
Burak Aziz Sürük
Site Fiyatı: 144,00 TL
Zeytinyağı : Derin Köklerin Meyvesi : Ciltli
Jale Balcı
Site Fiyatı: 260,00 TL
Balıkesir Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 152,00 TL
Osmanlı Meyveli Et Yemekleri
Kolektif
Site Fiyatı: 81,60 TL
Telezzüz : Savour the Flavour : Inspirational Delicacies from Turkish Cuisine : Ciltli
Burak Aziz Sürük
Site Fiyatı: 199,80 TL
500 Yıllık Osmanlı Mutfağı
Marianna Yerasimos
Site Fiyatı: 194,40 TL
Anatolia : Adventures In Turkish Eating
Somer Sivrioğlu
Site Fiyatı: 389,76 TL
Aile Aşçısı : 100 Türlü Sebze-100 Türlü Çorba-100 Türlü Yumurta
Avanzade Mehmed Süleyman
Site Fiyatı: 53,55 TL
Türkiye Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 151,20 TL
Fırın Yemekleri
Leman Cılızoğlu Eryılmaz
Site Fiyatı: 64,00 TL
Erken Dönem İslam Mutfak Sanatı ve Kültürü : Ciltli
M. Ömür Akkor
Site Fiyatı: 272,00 TL
Telezzüz : Ciltli
Burak Aziz Sürük
Site Fiyatı: 144,00 TL
Osmanlı Meyveli Et Yemekleri
Kolektif
Site Fiyatı: 81,60 TL
50 Peynirli Şehir Balıkesir : Ciltli
Berrin Bal Onur
Site Fiyatı: 135,00 TL
Zeytinyağı : Derin Köklerin Meyvesi : Ciltli
Jale Balcı
Site Fiyatı: 260,00 TL
Balıkesir Gastronomi Atlası
Ömür Akkor
Site Fiyatı: 152,00 TL
Turkish Cookbook
Musa Dağdeviren
Site Fiyatı: 693,30 TL
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit
3 Taksit